
Ülkemizde turizm hareketleri, daha çok güney ve batı kıyılarımızda yaz aylarında yoğunlaşan ve deniz-kum-güneş üçgeninde gelişen kitle turizm faaliyeti olarak önem kazanmıştır. Kıyıların yoğun turizm faaliyetine sahne olması, beraberinde, çok değişik sorunları da ortaya çıkarmıştır.
Ülkemizde turizm hareketleri, daha çok güney ve batı kıyılarımızda yaz aylarında yoğunlaşan ve deniz-kum-güneş üçgeninde gelişen kitle turizm faaliyeti olarak önem kazanmıştır. Kıyıların yoğun turizm faaliyetine sahne olması, beraberinde, çok değişik sorunları da ortaya çıkarmıştır. Bu sorunlar ve tatil anlayışındaki değişmeler ile turizm anlayışı, alışılmış turizm merkezlerinden uzak, doğa ile iç içe, kırsal kültürleri tanımaya yönelik ve onlarla beraber, çevre ile uyumlu tesislerde, bozulmamış ve temiz bir çevrede yapılan faaliyet olarak ortaya çıkmaya başlamıştır.
Turizmin coğrafi bölgelere dengeli dağılımını sağlayarak, dış pazarlarda turist tercihlerindeki değişimi de dikkate alarak yeni alternatif alanlar oluşturmak amacıyla; kış turizmi, dağ turizmi, termal turizm, sağlık turizmi, kongre turizmi ve eko turizm gibi alternatif turizm faaliyetlerine yönlendirmenin büyük önem taşıdığı vurgulanmaktadır. Kuzey gücü olarak ülkemizin doğal, kültürel, tarihi ve coğrafi değerlerini koruma-kullanma dengesi içinde kullanmayı ve turizm alternatiflerini geliştirerek ülkemizin turizmden alacağı payı arttırmayı hedef almaktadır.
Bu çalışmada, öncelikli olarak Çorum ilindeki turizm potansiyeli, turizm potansiyelinin Çorum’un gelişimine etkisi ele alındıktan sonra, ampirik bir uygulamayla Çorum’da yaşayan halkın öncelikli sorunları tespit edilmiş ve Çorum’daki çeşitli kesimlerin bakış açısından, Çorum’un Turizm Potansiyeli ve Uygulamaları, Çorum Turizminin Sorunları ele alınmıştır.

FAHRİ KARAYAN
KUZEY GÜCÜ ŞİRKETLER GRUBU ONURSAL BAŞKANI
ATİK (AVRUPA TİCARET VE İŞ BİRLİĞİ KONSEYİ) ÇORUM VE ORTA ANADOLU BÖLGE BAŞKANI
TAVAK (TÜRK-ALMAN EĞİTİM VE BİLİMSEL ARAŞTIRMA VAKFI)
Fahri Karayan, 01 Ocak 1965’de Çorum dünyaya geldi. Evli ve 2 çocuk babası olan Fahri Karayan ilkokulunu Çorum Gazi Paşa İlkokulunda eğitimine başladı. Ortaokul eğitimini Çorum Eti Ortaokulunda ve lise eğitimini Çorum Atatürk Lisesinde devam ettikten sonra Üniversite eğitimine Ege Üniversitesi İşletme Bölümünü bitiren Fahri Karayan vatanını ve milletini düşünen bir birey olarak sırası ile Avrupa Türk İş Adamları Çorum Başkanlığı, Tavak Mütevelli Heyeti, Avrupa Türk Ticaret Birliği Üyeliği, Hotiat Hollanda İş Adamları Derneği Üyeliği ve Hindistan Ticaret Birliği Yönetim Kurulu Üyeliği ayrıca Avusturya, Almanya, İsviçre, Hollanda ve Bulgaristan da ticaret faaliyetleri yaparak dünya ya Türk İnsanın neler yapabileceğini kanıtlamış Milletinin gurur kaynağı olmuş vatan ve millet sevdalısı olan Fahri Karayan Hedefi Olmayan Gemiye Hiçbir Rüzgar Yardım Edemez sözünden yola çıkarak vatanında da hedeflerine ulaşmak için İnşaat, Turizm, Tarım ve Hayvancılık, İç ve Dış İthalat İhracat Sektörlerinde Karpa İnşaat, Afm Cafe Turizm, Afili Pastane Zincirleri, Karakurt İnşaat ve Hayvancılık ve Kuzey Gücü Şirketler Grubunun Onursal Başkanlığını yapan Fahri KARAYAN, “Çalışmadan, öğrenmeden, yorulmadan rahat yaşamanın yollarını alışkanlık haline getirmiş milletler; evvela haysiyetlerini sonra hürriyetlerini ve daha sonra da istikballerini kaybetmeye mahkumdur.” Sözünü ilke edinmiştir.

Anadolu’nun kültür ve sanat geleneğini devam ettiren, birçok uygarlık kalıntısını saklayan açık hava müzesi durumundaki Çorum, İç Anadolu’nun kuzeyi ile Orta Karadeniz bölgesinin iç kısımlarında yer almaktadır. İç kesimde dağların oluşturduğu doğal geçitler Orta Anadolu ile olan bağlantıyı kolaylaştırmıştır. Bu nedenle Çorum bölgesi, Eski Tunç çağından (M.Ö. 3000) günümüze kadar Orta Anadolu ile kültürel bir bütünleşme içine girmiştir. Çorum bölgesinde en eski yerleşim Kalkolitik Çağ’a aittir (M.Ö.6000-3000). Eski Tunç Çağında Anadolu’nun bu gün için bilinen adı “Hatti Ülkesi” idi. M.Ö. 2000’den itibaren Anadolu’ya gelen Hititler de yeni yurtlarından bahsederken “Hatti Ülkesi” ismini kullanmışlardır. Hatti dili konuşanlar, Hititlerden önce, Anadolu’nun sakinleriydi ve yüksek kültürün sahipleriydi. Çorum, Hititlerden sonra Frig, Roma ve Bizans hakimiyetine girmiştir. Beş bin yıl boyunca bir çok uygarlığın merkezi olan ve değişik kültürleri bünyesinde barındıran, bu durumuyla adeta geçmişten geleceğe uzanan bir köprü konumunda ki Çorum, Anadolu’nun 1071’de Malazgirt Savaşıyla Selçuklu hakimiyetine girmesinin ardından Danişment Ahmet Gazi tarafından 1075 yılında Türk hakimiyetine alınmıştır. Bu tarihten sonra Türk hakimiyetinde kalan Çorum, camileri, kaleleri, saat kuleleri, köprü ve sivil mimari örnekleri ile Selçuklu, beylikler ve Osmanlı döneminin izlerini günümüze kadar taşımıştır. Günümüzde Çorum sanayisi, yem, gıda, oto radyatörü, toprak sanayisi, kağıt sanayi, oluklu mukavva, steril şırınga, çelik döküm, seramik, makina, bilgisayar parçaları, çivi ve mobilya gibi birçok alanda sürekli gelişmektedir. Çorum kiremit-tuğla, un-irmik ve yem fabrikalarının komple ekipmanlarını imal ederek anahtar teslimi kurduğu fabrikaları ile de söz sahibidir. İç Anadolu’yu Karadeniz’e bağlayan konumu nedeniyle geleceğin ticaret ve sanayi merkezi olma yolundaki Çorum, kalkınmada öncelikli il olma avantajlarını iyi değerlendirerek kısa zamanda sanayileşmede dev adımlar atmış bir şehir olacaktır. Yılda 2500 ton leblebi üretimi, 500.000 ton un üretimi ve günlük 1,5 milyon yumurta üretimi yapan Çorum, Türkiye yumurta üretiminin %5’ini, pirinç üretiminin %18’ini, kiremit üretiminin % 40’ını tuğla üretiminin %10’nunu tek başına karşılamaktadır.
Hattuşa
Hititler’in başkenti Hattuşa Çorum’un güneybatısında, Boğazkale İlçesi’nde yer almaktadır. 1986 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınan Hattuşa (Çorum, Boğazköy), Hitit İmparatorluğunun başkenti olarak Anadolu’da yüzyıllar boyu çok önemli bir merkez olmuştur. Fransız Gezgin Charles Texier tarafından 1834 yılında keşfedilmiştir. 1906 yılında başlayan kazılar sonucunda buradaki yerleşimin M.Ö. 2. bin yılında Anadolu ve kuzey Suriye’de hâkimiyet kuran Hitit Devleti’nin Başkenti olduğu anlaşılmıştır. Dünya Mirası olarak tescillenen Hattuşa Antik Kenti, sadece Çorum’un değil ülkemizin en önemli arkeolojik alanlarından biridir. Boğazkale İlçesi’ndeki Hattuşa ile Alaca İlçesi’ndeki Alacahöyük kalıntılarını kapsayan 2634 hektarlık alan, 1988 yılında Milli Park ilan edilerek bölgemizin turizm dinamiği haline getirilmiştir. Eski çağlarda etrafı 6 km’lik surlarla çevrilmiş örenyerinde bulunan çivi yazılı tablet arşivleri de UNESCO’nun Dünya belleği Listesi’nde yer almaktadır. Söz konusu tabletlerde “Bin Tanrılı şehir” olarak söz edilen Hattuşa’da bugüne kadar saray ve tapınaklar, binlerce tablet, çoğu günümüze kadar oldukça sağlam durumda gelmiş olan anıtsal kapılar (Aslanlı Kapı, Kral Kapı, Yerkapı), kralların ikamet ettiği Büyükkale Saray Kompleksi, Aşağı Şehir’de ülkenin en yüksek tanrıları olan Fırtına Tanrısı Teşup ile Arinna’nın Güneş Tanrıçası’na adanmış olan Büyük Tapınak, Hitit Büyük Kralı II. Şuppiluliuma’nın yaptığı işleri anlatan yazıtın bulunduğu Hiyeroglifli Oda, devasa boyutlarda tahıl ambarları, kısmen silinen Hititlere ait en uzun hiyeroglif yazıyı içeren Nişantepe Yazıtı gibi çok sayıda yapı açığa çıkarılmıştır. 2007 yılında tamamlanan sur duvarı canlandırması, döneme ait kil yapı tarzıyla türünün nadir örneklerinden biridir.

Kaynaklar: https://corum.bel.tr/ – http://corum.gov.tr/




Kuzey Gücü Dış Ticaret A.Ş.
© 2019 Tüm hakları saklıdır.
ADRES BİLGİLERİ
Yeniyol Mah. Sel Sok. kip İş Merkezi Kat:2 No:32/2 Merkez / ÇORUM / TÜRKİYE
İLETİŞİM BİLGİLERİ
Tel : +90 364 224 82 50
Fax: +90 364 225 46 72